Be proud of yourself

8:00 PM



Assalamualaikum, =D

Hai semua

Pernah tak rasa down? Pernah tak rasa give up bila kita menemui sesuatu kegagalan? Pernah tak rasa kecewa bila berhadapan dengan sesuatu situasi yang agak menyedihkan? 

All this things is normal bila kita as a human merasai dan melaluinya.

Even huda pun macam tu juga. Pernah rasa down gila sampai menangis bila berhadapan dengan sesuatu situasi yang amat membuatkan aku kecewa dan sedih (haha ok yang ni tak payah cerita lebih lanjut kot, sebab kang nanti bila teringat one by one sad moment, rasa macam arghhhh kenapa teringat balik. I hate that kind of situation). Tapi aku selalu ajar diri aku, bila ada sesuatu perkara tu berlaku, itu semua ujian dari Allah. Even aku selalu pun cakap dengan mak ayah aku (kalau belajar, memang far away from my family. I call them. Bila dengar suara diorang je, rasa sedih. Then sometimes, call my bestfriends, sampai menangis, melalak pun dengan dia. Semua diantara mereka cakap dengan aku, perbanyakkan sabar).

Bila kita dah kecewa nak sabar pun kadang take time. Sangat take time. Nak bangkit tu sangat perlukan masa. Tapi Alhamdulillah, at the end semuanya berjalan dengan lancar and yang paling penting aku dapat terima hakikat tu walaupun pahit, walaupun perit. 

Image result for proud of yourself tumblr
Selain berbangga atas kejayaan orang lain, kita kena bangga juga dengan diri kita. Sebab? Bila kita bangga dengan diri kita, kita akan semakin menghargai diri sendiri. Jadi tak adalah down sangat. Hehehe.
Sebab setiap orang ada peluang untuk membahagiakan diri kita. 

I could not be proud of myself,  kalau tak ada mereka yang membantu menaikkan semangat aku dan aku tak boleh jadi macam ni, kalau bukan Allah sentiasa ada disamping aku. Alhamdulillah, dengan adanya DIA guide aku, Alhamdulillah aku boleh lalui segala pahit getir. 

Nak habiskan study, bukan stress dengan study je, malah environment sekitarnya juga, haha. 
Pedulikan apa orang cakap, dan cari jalan untuk bahagiakan diri sendiri (dan cuba elakkan diri dari terkecilkan hati siapa - siapa tanpa sengaja). Jadilah cool, positive, gembira dengan cara kita sendiri.

Be yourself, that is important point.
Jangan jadi diri orang lain, unless awak inspirasikan kejayaan seseorang yang tu takpe.

Nak jadi positive memang sukar, nak jadi penyabar memang susah tapi cubalah. It is hard but will be smooth when you try harder. Walaupun susah senang, key point yang sangat penting, selalulah dekatkan diri dengan Allah. InsyaAllah one by one He will show us which one is the best and which is not the best for you.

So, be proud of yourself! =D

And always try to be positive. 

You Might Also Like

2 comment di sini.